Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Lamaie
Uleiul esenţial (volatil) de lămâie este extras din Citrus limonum (cunoscut şi sub numele de Citrus limon), din familia Rutaceae. Este un copac veşnic verde ce creşte până la aproximativ 6 metri înălţime, cu frunze zimţate ovale, de culoare verde închis, cu flori albe sau roz extrem de parfumate. Copacii au spini iar fructele au culori ce variază de la verde (când sunt crude) până la galben (când ajung la maturitate).
Numele este derivat din limba arabă "laimun", sau din limba persană "limun". Copacul, originar din India, a fost adus în Europa de către cruciaţi în Evul Mediu. Fructele, datorită conţinutului bogat în vitaminele A, B, şi C, au făcut parte din dieta marinarilor din Marina Regală Britanică, având rolul de a preveni scorbutul şi alte deficienţe de vitamine.
În Japonia, este folosit ca aromatizant în bănci, cu rezultate bune în reducerea numărului de erori comise de lucrători. De asemenea, este foarte popular ca agent aromatizant pentru alimente şi parfumuri.
Acest ulei esenţial, cu miros puternic de citrice, nu este bun numai pentru a vă ajuta să luaţi decizii corecte şi pentru a vă îmbunătăţi puterea de concentrare, ci şi pentru a reduce aciditatea din organism, ajutând astfel digestia, precum şi în cazurile de reumatism, artrită şi gută, celulită, abcese, furuncule, acnee şi carbuncul.
Uleiul esenţial de lămâie are un miros ascuţit, proaspăt, este incolor şi apos ca vâscozitate.
Uleiul este extras din coaja de lămâie prin presare la rece.
Principalele componente chimice ale uleiului esenţial de lămâie sunt: a-pinen, camphene, b-pinen, sabinene, myrcene, a-terpinene, linalool, b-bisabolene, limonen, trans-a-bergamotene, nerol şi neral.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului esenţial de lămâie sunt: antianemic, antimicrobian, antireumatic, antisclerotic, antiseptic, bactericid, carminativ, cicatrizant, depurativ, diaforetic, diuretic, febrifug, hemostatic, hipotensiv, insecticid, rubefacient, tonic şi vermifug.
Uleiul esenţial de lămâie are un efect benefic pentru sistemul circulator, ajută la reducerea tensiunii arteriale şi în cazul hemoragiilor nazale. Reduce febra şi ajută la ameliorarea stării generale în cazurile de infecţii ale gâtului, bronşită, astm şi gripă.
Calmează sau ameliorează durerile de cap şi migrenele. Este, de asemenea, utilizat în tratamentul acneei, pentru curăţarea pielii şi a părului gras, pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii, precum şi în cazurile de ulceraţii bucale, herpes sau muşcături de insecte.
Uleiul esenţial de lămâie se poate combina în mod special cu cele de lavandă, trandafir, lemn de santal, eucalipt, geranium, fenicul, ienupăr şi neroli.
Precauţii:
Uleiul esenţial de lămâie este un ulei non-toxic, dar poate produce iritaţii şi sensibilitate anumitor persoane. Are efect fototoxic şi, prin urmare, nu trebuie să fie utilizat (nici măcar foarte diluat) înainte de expunerea la lumina soarelui.
Uleiul esenţial de lămâie trebuie să fie utilizat în termen de şase luni de la desigilarea recipientului.