Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Cedru
Uleiul esenţial (volatil) de Cedru este extras din Cedrus deodara (cunoscut sub numele de cedrul himalaian sau tibetan), din familia Pinaceae.
Acest ulei este folosit pentru tratamentele antifungice, pentru calmarea durerilor în general, şi a celor musculare în special, pentru îndepărtarea negilor, în reumatism, pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, precum şi în cosmetice, parfumuri şi aromatizant pentru săpunuri.
Cunoscut ca fiind unul dintre cele patru tipuri adevărate de cedru din lume, cedrul himalaian este un membru al familiei Pinaceae (conifere) originar din Himalaya, şi poate fi găsit din estul Afganistanului până în Garhwal, în nord-vestul Indiei. Copac poate creşte până la 76 de metri înălţime, cu ramuri orizontale. Pe partea însorită are frunze galbene. Acele au culoarea verde închis la maturitate, cu un luciu argintiu când sunt tinere, cu lungimea de 2-5 cm. Florile se deschid toamna, sunt de formă conică și cresc în poziție verticală pe ramurile orizontale.
Egiptenii antici au apreciat în mod deosebit acest ulei, şi l-au folosit mai ales pentru îmbălsămare, dar şi pentru cosmetice și parfumerie. Chiar şi Templul lui Solomon a fost construit din lemn de cedru. Cuferele din cedru au fost întotdeauna folosite pentru a stoca articolele de lână şi hainele pentru a le proteja de la larvele de molii. Astăzi, șampoanele pe bază de plante pentru animale de companie conţin ulei din lemn de cedru ca ingredient activ, datorită efectului său repelent împotriva insectelor.
Uleiul esenţial de cedru are o aromă lemnoasă, uşor camforoasă, balsamică, de culoare galben pal spre verde şi cu o vâscozitate medie.
Uleiul esenţial de cedru se extrage din lemnul de cedru, prin distilare cu vapori și randament de aprox. 2%.
Principalele componente chimice ale uleiului de cedru sunt: a-Himalchene (17% ), b-Himalchene (42%) şi Cedrol (38%).
Proprietăţile terapeutice ale uleiului esenţial de cedru sunt: antiseptic, antiputrescent, antiseboreic, afrodisiac, astringent, diuretic, expectorant, fungicid, mucolitic, sedativ (nervos), stimulant (circulator), tonic şi repelent.
Uleiul de cedru este un bactericid eficient; are rezultate benefice în cazurile de bronşită sau ori de câte ori există un exces de secreţii mucolitice. Este benefic pentru tenul gras, utilizat în combinaţie cu uleiurile de tămâie sau lemn de santal. Acţionează ca un sterilizant pentru aparatul urinar. Are un efect calmant, util în cazurile de anxietate.
Uleiul de cedru se combină foarte bine cu uleiurile de lemn de trandafir, bergamotă, chiparos, scorțișoară, iasomie, ienupăr, neroli, labdanum, tămâie, salvie, vetiver, rozmarin, ylang-ylang.
Uleiul de cedru are o acţiune repelentă fiind folositor în special împotriva ţânţarilor şi puricilor.
Este benefic împotriva pierderii părului şi pentru diferite boli ale pielii. Acţionează ca un decongestionant pentru sistemul respirator și este de ajutor în cazurile de TBC sau bronșită.
Poate fi folosit ca adjuvant în timpul tratamentelor pentru cistită sau gonoree.
Uleiul de cedru poate fi folosit şi pentru celulită, pentru îmbunătăţirea circulației la nivelul pielii și pentru îmbunătăţirea mobilității articulare în poliartrita reumatoidă și artrită.
De asemenea, poate limpezi mintea și are un efect de pacificator. Atenuează pierderea tonusului nervos legat de condițiile de stres şi ajută în cazurile de insomnie.
Precauţii:
Uleiul esenţial de cedru este un ulei non-toxic, non-iritant şi non-sensibilizant. A se evita în timpul sarcinii.
SUMAR
Uleiul esenţial de cedru are un efect calmant și liniștitor asupra sistemului nervos, putând fi folosit și la tratarea insomniei. Este util pentru dureri musculare și de altă natură. Este decongestionant pentru sistemul respirator și este de ajutor în cazurile de tuse, bronșită sau catar respirator.
Aromoterapie
Uleiul esenţial de cedru poate fi folosit în terapia cu vapori şi poate ajuta la calmarea sistemului nervos și eliberarea de stres, la risipirea furiei, isteriei și a stărilor de iritabilitate, la tratarea insomniei. Are efecte benefice în tuse, bronşite şi catar respirator.
Combinat în ulei de masaj sau diluat în baie
Uleiul esenţial de cedru se foloseşte combinat în ulei de masaj sau diluat în baie pentru a ajuta la calmarea sistemului nervos. Are un efect benefic în cazul dureri date de reumatism sau artrită. Are, de asemenea, un efect benefic asupra pielii. Are un efect tonic asupra rinichilor şi, datorită proprietăţilor antiseptice şi diuretice, este util în cistite.
În creme sau loţiuni
Atunci când este utilizat într-o cremă sau loțiune, uleiul esenţial de cedru poate fi folosit pentru tratamentul celulitei, precum şi împotriva căderii părului.